Nie tylko dla maluszków - książki które objaśniają świat

Dzień dobry wieczorową porą! Dziś będą książeczki dla maluchów, które pokochają i starszaki. Rodzicom też się pewnie spodobają 😍
To nowości od Harperkids z serii Akademia Mądrego Dziecka: 'Bobas odkrywa naukę. Dotyk!' oraz 'Bobas odkrywa naukę. Smak!'. Autorką obu książek jest Ruth Spiro (tłum. Katarzyna Grzyb), a ilustracje przygotowała Irene Chan.
Książki są kartonowe, mają zaokrąglone rogi i format wygodny dla małych rączek.
Cześć poświęcona zmysłowi smaku potrafi narobić smaka 😁 razem z dzidziusiem odkrywamy czym jest smak, skąd pochodzi i jak działa. Zaglądamy do buzi i oglądamy język i rozmieszczone na nim kubki smakowe. Poznajemy też takie pojęcia jak receptory czy impuls elektryczny (tu już wiedzą muszą się wykazać rodzice, bo dzieci będą pytać, a w książce nie ma słownictwa pojęć). Jest też co nieco o węchu i i rodzajach smaków. Moi synowie najbardziej upodobali sobie smak umami, więc mam już przeszukany cały internet wzdłuż i wszerz by wyjaśnić im co i jak 😉😅
Z kolei cześć poświęcona zmysłowi dotyku bardzo spodobała się mojemu młodszemu synkowi. Już na początku, na przykładzie prania, mali czytelnicy dowiadują się tego, że ubrania są miękkie, a kosz na nie twardy. Dalej poznajemy pojęcia: mokre i zimne oraz suche i ciepłe. Wszystko dalej na tym samym przykładzie. O powiem Wam, że to strzał w dziesiątkę, bo taką książkę można nie tylko czytać, ale też sprawić, że stanie się prawdziwa. Wystarczy odpalić pralkę i pozwolić dziecku pomagać w procesie prania! Przyjemne z pożytecznym 😁 znów pojawiają się receptory i impuls elektryczny - więc wiedza zdobyta przy okazji poprzedniej książki przyda się i przy tej 😄 bardzo fajne jest też to, że autorki pokazują, jak czasem pragniemy dotyku i przytulenia, a innym razem nie życzymy go sobie. I ok, mamy do tego prawo. Bardzo fajnie, że ten temat jest poruszony w książce. Może być świetnym początkiem wielu rozmów na ważne tematy.

Polubienia

Komentarze

Instagram